Relief – Opluchting

/>image

As you hopefully can see, I have seen bees from my three hives alive and well. Sunday morning March 8th I drove to the nature reserve Reiderwolde, 20 minutes from my home. I knew I wouldn’t have long for myself because it was the day our children and grandchildren were expected for my husbands birthday.

Zoals jullie kunnen zien van de foto’s, hoop ik, zijn er bijen levend en wel in alle drie kasten. Zondagochtend 8 maart reed ik naar de zwarte bijen schuiloord Reiderwolde. Ik had niet vreselijk veel tijd omdat mijn man jarig was op de 7e en wij verwachte kinderen met hun baby dochter Vita Roosje.

Phoebe and John, my dogs, raced along the path to the bees and I walked through the meadow to the hive stand to look. The temperature was 10°C (50°F)  so I knew I might get a sighting. Sure enough one little black bee sunning herself on the side of the BD hive with the long combs. I hung around for a bit, photographed the crocusses and did a quick check of the site and water butt, but I only saw the one bee. I overwon the desire to open the hive. Somewhere you have to get the courage not to check on them. Trust the bees. I could smell a honey smell and the hive felt warm so trusting to Artemisia I left.

Phoebe en John mijn border collies kennen de route naar mijn bijenstand en zij racete vooruit. Het was al 10 uur geweest en de temperatuur was al 10°C  dus wel gunstig. Ik kreeg wel geluk èèn enkel bijtje op de hoek van de landings plank aan het zonnen, bij de kast met de lange BD ramen. Ik was er ongeveer 20 minuten bezig maar zag toch geen vriendjes of vriendinnetjes langs komen. Het is mij gelukt om voldoende moed te berde te brengen om geen verstoring in de kast te brengen. Ik moet de bijen vertrouwen dat zij weten wanneer ze willen vliegen. De kast voelde wel warm aan en er hing een geur van honing in de lucht. Vertrouwend op Artemisia heb ik afscheid van ze genomen met een goed gevoel in mijn hart. Dan op naar de bijen in het applehof van Louis.

image

Next stop was the Apple Orchard in Louis’s garden. There are two hives under a shelter in the orchard. Both of these had lively bees flying to and from their hives. Isn’t it a tremendous feeling when you see that the bees are flying again after the winter periode? I saw pollen in the corbiculae, bright yellow it was. Petasites hybridus my beekeeper friend Johannes thinks it is. We call the plant Grote hoefblad, looks like a horse’s hoof, I think the English name is Butterbur = google said so! image

 

My day was made. So we have laying queens in the orchard. The bees I observed all seemed quite black and the weather forecast is good. What more can a bee oriented person desire in life.
Except of course a good cup of tea and some lovely home made apple tart which was waiting for me at home. My darling granddaughter of 5 months visited and we went for a walk in the park with my old Silver Cross pram. Already used for many children but for Vita Roosje a first. A very good day was had by all.

In de tuin van Louis staan twee reguliere kasten onder een afdakje. Hier vlogen veel bijen af en aan. Wat een fantastische gevoel is het als je je bijen ziet levend en wel naar de winter stilte. Ik had ze in de laatste twee maanden geplette honing en fondant gebracht zo ongeveer elke 10 dagen. Dus tot 10 dagen geleden was er wel leven onder de afdek plank maar elke dag dat er voorbij gaat houd risico in.  Wanneer je levend bijen ziet onder het afdek board is het wel prachtig maar dat gevoel dat je krigt als je ze ziet vliegen de eerste keer weer na de winter daar kan niets tegen op! Nu kan ik weer blij zijn. Ze vliegen! Er zijn ook enkele bijen binnen gewandeld met oranje stuifmeel aan de corbicula. Johannes denkt dat dit van de Grote Hoefblad is, Petasites hybridus. Bij sommigen een kwelling maar bij mensen met bijen een zegen denk ik. Dus hebben wij van Noordbijbees al twee leggende koninginnen. Een goed teken voor het vermeerderen later in het seizoen. Alle bijen die heb ik gezien leken mooi donker. Wat vinden jullie?

Zo kon ik met een gerust gevoel weer naar huis gaan waar een heerlijk kopje thee op mij wachte met eigen gemaakte appletaart. Mijn Silver Cross kinderwagen had ik opgepoetst en toen de kinderen arriveerde met Vita Roosje ons jongste kleindochter van 5 maanden kon zij daar heerlijk in plaatsnemen om dan vervolgens met deze super trotse Oma een rondje park te gaan genieten. Al met al een hele beste dag.

About Lindylou

I try to worthy of my bees. I do my best to treat them as the fantastic creatures that I think they are. I delight in them and worry about them. I work hard at learning to let well alone. Trusting the bees to know what is best for them.... Mortifying but also rewarding
This entry was posted in Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Relief – Opluchting

 1. Eddy Winko says:

  Cup of tea and a slice of cake, perfect!

  • Lindylou says:

   Hallo Eddy, Thank you for reading my stories, it does make you feel better if people like them. I think sometimes I am too opinionated, it’s a gene thing in my family and with age it becomes more pronounced. I probably went over the top with the barbaric stuff about tea bags but it was meant to be humorous…. We have an excellent address in England where you can buy all sorts of teas and coffees “kenttea.co.uk” is their site. We buy a tea called Blue Lady off them which we otherwise can only buy from Mathew a market stall holder in Cambridge and he doesn’t post to Europe. Or wait for my brother to bring a packet to us, so once every few years….. If you get further along in my posts they are only in English so enjoy please. I am up to where Gosia has gone to work in the Land of the Nethers (here) on your blog now.

  • Eddy Winko says:

   You are reading faster than I work!
   I’m not sure that tea can be humorous, it’s a very serious thing 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s