Waar wij zijn met onze bijen

Eindelijk dan weer tijd om iets nieuw te schrijven voor onze website. De laatse twee dagen ben ik bezig geweest met google maps en met de hulp van twee Engelse bio-dy imkers te weten Jonathan van Beeswing en Gareth van Simplebees, om een kaart hierin te toveren. Wij, van NoordBijBees staan erin maar ook Gabe en Auke die de coordinatoren zijn voor Noord Nederland. In September wordt er een lezing gehouden door Wim van Grasstek in Meppel. Dat heb ik er ook in geplaatst. Andere web info is ook mogelijk als jullie dat ook wensen.

Sinds eind juni hebben wij een geisoleerde locatie voor het onderhouden van een bevruchtings station tot ons beschikking. Wellicht volgend jaar kunnen daar bevruchtingskastjes worden geplaatst. Laten wij nu hopen op heel erg veel krachtige darren volgend voorjaar zodat de Bucky en Carnica bijen goed geweerd worden.

image

Ik had vorig jaar mijn eigen aanpassingen aan een ontwerp voor een einraumbeute van het imker en timmerbedrijf Janisch gegeven. Ik wilde veel kijk mogelijkheden hebben zodat de bijen gezien konden worden door passanten in het natuurgebied zonder dat er storingen zouden optreden in temperatuur etc. Walter Janisch, de timmerman heeft nu ook mijn ontwerp in zijn catalogus. In November vorig jaar arriveerden zes “WINDOW” einraumbeute kasten in Finsterwolde.

De kasten zijn gedurend de winter maanden bewaard in een lokale school waar wij af en toe bijen onderwijs geven. Daar hebben de kinderen ook een bijen hotel in een prachtige bijentuin. Uiteindelijk is het de bedoeling van ons van Noordbijbees om een gulden snede bijenkast in de schooltuin te onderhouden samen met de kinderen.

Aanvankelijk waren er moeilijkheden om een volk uit een normaal Nederlandse kast hierin te krijgen. Volgens het BD leer moet je bijen de kans geven om hun instincten te volgen en ze laten zwermen.

Het wonderbaarlijkst van een zwerm bijen is dat het fenomeen het natuurlijkste vorm van vermenigvuldigen is.
Een zwerm honingbijen is exact afgestemd op hun toekomstige taak; dat van een goed georganiseerde kolonie. De bijen zijn op correcte leeftijd voor de taken dat ze moeten uitvoeren in hun nieuwe woning nadat ze deze zouden hebben gevonden….

Ze zijn familie van elkaar en allen verwant aan hun koningin. Zij hebben ook democratisch gekozen met haar mee te gaan. Dichterbij een natuurlijke proces kan je eigenlijk niet komen! Hun vaardigheid in het bouwen van maagdelijke was is ook adembenemend.

Het grote probleem in het opstarten van een bijenkast vanuit een zwerm is dat je niet kan zeggen wanneer het zal arriveren.. Of krijg je het geluk om een zwerm aan te treffen nabij waar jij het nodig heb… In het geval van Noordbijbees moesten ze ook nog heel donkere bijen zijn. Dan nog moet je het zonder stress vangen en hopen dat ze vervogens in jouw ‘nieuwe’ kast willen blijven. Nogal een verlanglijst dus. Het is een geschenk van de natuur en je moet geluk hebben.

Mijn probleem was dat mijn bijen geen zwerm neigingen vertoonden. De kasten waarin zij wonden waren niet erg ruim. Ik wilde juist dat door ruimtegebrek de bijen een ruimer woning zouden zoeken…. Een zwerm uitlokken dus…. Maar mijn bijen in het fruitbomen hof van Louis waren uitermate tevreden en waren niet onder de indruk van mijn makelaar’s praatjes over gulden snede en natuurlijk afmetingen etc. hoe goed ik ook mijn best deed om ze te overtuigen dat een massale volksverhuizing was wat deze imker wenste……
Om te komen tot bevolking van de nieuwe kasten was er wel was kunst en vliegwerk nodig…… Het is wel gelukt. Ik heb de kasten en de ramen ook eerst met natte moss en met een propolis, bijenwas en nasanov goedje ingevreven. Het ‘nieuwe’ ging hiermee af en ze zagen er enigszins uitgeleefder uit!!! Indruk maken op bijen met iets nieuwe is verloren moeite, ze zijn veel tevredener met oud en uitgeleefd. Vier van de kasten zijn nu bewoond. De bijen bouwen goed uit in de ramen die geen enkel kunstraat bevatte. Alle koninginnen leggen ook naar behoren. Twee van mijn kasten staan in het natuurgebied Reiderwolde. Daar zag ik laatste deze jonge man… Hij is een Kneu of Common Linnet

Common Linnet in het Reiderwolde

Net zoals Ilse en Waylon hun winnende groep noemde vorig jaar tijdens het Eurovisie song festival.

Ik heb ook nu twee bevolkte nieuwe gulden snede kasten in het fruitbomen hof van Louis waar ze heel veel dracht tot hun beschikking hebben.

Gulden snede kast met gleuf onderaan

Ik denk dat onze inheemse bijen ook niet erg zwermlustig zijn. Imkers van andere rassen beweren ook dat inheemse bijen zich onrustig op de raten gedragen en dat ze steeklustig zijn. Johannes imkert zeer vele jaren met donkere bijen en ik al sinds 2013. Wij ondervinden geen van deze negatieve aspecten. Onze bijen zijn nuchter en beheeren hun vooraad zorgvuldig. Er wordt geen bovenmatig grote nest onderhouden gedurende het winter seizoen. Ze zijn ook sterk in het gezond houden van hun directe woon omgeving.
Een betere bij kan een imker niet wensen, ze vinden het ook fijn, geloof ik, als je voor ze zingt…….
image

About Lindylou

I try to worthy of my bees. I do my best to treat them as the fantastic creatures that I think they are. I delight in them and worry about them. I work hard at learning to let well alone. Trusting the bees to know what is best for them.... Mortifying but also rewarding
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

2 Responses to Waar wij zijn met onze bijen

  1. bd.imkers.noordnederland@gmail.com says:

    Lindy Lou, wat verhaal jij beeldend hoe jij en Johannes ook, deze weg gaan van imkeren naar het wezen van de bij en ook je eigen wezen niet wegpoetst… De zorg en de aandacht die je besteedt aan de tekst is sprankelend licht en tastefull…. Gabe Bosma

    • Louis says:

      Bedankt dat je mijn tuin een hof noemt, het is voor ons bewoners, bijen, vlinders, kippen, hond, en overige bezoekers het paradijs. Ik ben de bijen en hommels dankbaar voor hun fantastische inzet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s